Greenpeace heeft aangekondigd om zaterdag 14 december een groot klimaatprotest te organiseren op de luchthaven Schiphol. Het wordt een uitgebreide actie wat het hele weekend zal plaatsvinden, het wordt meer een soort festival dan een echte protest actie met o.a. muziek, eten en drinken aldus Greenpeace. Het is nog onduidelijk hoeveel overlast Schiphol en haar reizigers hieraan zullen ondervinden.

Volgens Greenpeace is het niet de intentie om reizigers te hinderen of dwars te zitten maar om Schiphol op de feiten aan te spreken en wakker te schudden met een protest waar Schiphol niet omheen kan. De actie is op poten gezet naar aanleiding van de plannen van minister van Nieuwenhuizen (VVD) om de luchthaven Schiphol verder te laten groeien en Aitport Lelystad te openen.

Greenpeace voerde in september ook al een protestactie op het hoofdkantoor van Schiphol samen met omwonende. Greenpeace eist in een alternatieve nota samen een aantal andere milieuorganisaties dat de luchthaven de komende krimpt in plaats van groeit en daarmee de uitstaat van schadelijke stoffen wordt beperkt. Greenpeace wil dat de luchtvaart in 2050 klimaatneutraal is maar de luchthaven is de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid en dat lijkt gewoon door te groeien als er niks gedaan wordt. Schiphol verwacht dat het aantal vliegbewegingen tot 2050 zal verdubbelen naar 1.2 miljoen en het aantal passagiers naar 165 miljoen.

Dit artikel is gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 07:46.